Основні спільні та відмітні риси договорів продажу та оренди нерухомого майна

0
409

Розвиток ринку нерухомого майна дозволяє громадянам реалізувати їх право приватної власності згідно з Конституцією. Всі громадяни України мають право користуватись, розпоряджатись та володіти нерухомим майном на свій власний розсуд. Проте, існують певні відмінності між договорами, які дозволяють реалізувати всі три права одразу, як у договорі з купівлі/продажу майна або лише частину цих прав (договір оренди). Все більшою популярністю користуються договір оренди, який дозволяє орендарю взяти у користування нерухоме майно, при цьому орендар позбавлений права володіти та розпоряджатись. При оформленні договору з купівлі/продажу майна покупець отримує майно у повне своє володіння після сплати продавцю певної суми коштів. Проте для отримання всіх можливих прав у повному обсязі необхідно знати як правильно оформлюються договори оренди/продажу майна, для чого можна зайты сюды http://www.ua-region.info/19329205.
Для того, щоб визначити, який саме договір потрібно заключати, необхідно встановити основні відмінні та спільні риси між договором з оренди нерухомого майна або договором на його купівлю/продаж.
Основні спільні риси цих договорів:
— Подібна форма, що пов’язано зі спеціальним правовим режимом нерухомого майна, а саме: письмова форма, тобто наявність документу про обов’язкову державну реєстрацію та нотаріального посвідчення.
— Схожа юридична природа, оскільки вони є оплатними, двосторонніми та консенсуальними.
Основні відмітні риси:
— Строк укладання, так договір оренди має певний строк дії, а при укладанні договору з купівлі та продажу не встановлюється жодних строків.
— Різні сторони та права. При договорі оренди це орендодавець та орендар, при цьому орендарю лише надається нерухомість у користування, тобто власник не змінюється. При договорі купівлі/продажу нерухомого майна – він укладається між продавцем та покупцем, при цьому змінюється власник нерухомого майна, тобто передача прав власності переходить від продавця покупцю.
— Сфера застосування. Отже, договір з купівлі/продажу нерухомого майна укладається у процесі приватизації, на публічних торгах; а договір оренди – в цих випадках заборонений.
— Економічне значення. Всі витрати з обслуговування та утримання нерухомого майна за договором з його купівлі / продажу покладаються на покупця, а при укладанні договору оренди орендар вносить лише орендну плату.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here