Як в Південній Кореї будують судна для контейнерних перевезень

0
30

Сьогодні 90% товарів перевозять кораблями. По мірі зростання попиту кораблі повинні ставати все більшими і міцнішими щоб вмістити зростаючі обсяги вантажів. У Кореї суднобудування вже зробило крок дуже далеко в цьому відношенні. Коли мова йде про збірку сучасного вантажного судна, то постає питання, як це робиться?

На південному краю Південної Кореї розташоване місто ОКПО. Тут будують найбільші судна в світі. Те, як це робиться, — неймовірно. Традиційно кораблі будували знизу вгору, але не тут. На цій верфі кораблі будують як конструктор: 85 окремих блоків по 400 тонн кожен з’єднують по одному. Це LEGO для велетнів! Робочі суднобудівного заводу Daewoo заслужено пишаються 40 кораблями, які виробляють щороку, тому що вони трудівники моря. Вони не працюють з прохолодою, кожен день починається з фіззарядки. Здається, ніби блоки розпиляні посередині, і в якійсь мірі це так і є. Але розпиляні вони не людьми, а комп’ютером. Кожен новий корабель розбивається на точні і докладні тривимірні секції як на кресленні. Це називається віртуальним виробництвом. В результаті виходять 50 метрові блоки і потрібно лише зібрати їх воєдино.

А що буде, якщо один сталевий лист буде засмучений на сантиметрів ширше або приварений трохи не так, або встановлений не туди? Готовий блок не підійде до головоломки і це буде коштувати величезних грошей. Як же їм вдається забезпечити точність виготовлення кожної деталі, необхідну для функціонування системи? За допомогою плазмових різаків сталі. Викрійка кожного аркуша передається прямо з комп’ютера, її наносять на сталевий лист, а потім використовують пристрій, схожий на зварювальний пальник. Кожній секції привласнюють індивідуальний номер і відправляють за призначенням. Робота по точним кресленнями робить суднобудування серійним. Якщо система віртуального виробництва працює, в складальному цеху всі вирізані сталеві листи повинні встати точно на місце. Тим не менш, їх доводиться підтягти лебідками на місце, потім зафіксувати кліщами. По дорозі додаються нові секції і в результаті виходить величезний 50 метровий готових блок. Переміщення блоків на місце — завдання для досвідчених робітників. А закріпити на місці — це вже робота зварювальників.

Кораблі перевозять будь-які товари нафту, газ, автомобілі. Для спорудження одного корабля необхідний мільйон сталевих секцій і їх з’єднують зварюванням. Якість зварювання дуже важлива для будівництва сучасного судна, адже якщо зварений шов буде не герметичний, судно може потерпіти крах. Однак є місця, куди не проникають навіть наймініатюрніші зварювальники. З такою роботою впорається тільки робот. Понад 1000 керуючих програм обробляють інформацію про тип і товщину зварного шва. У ході остаточного складання блоків люди і машини працюють пліч-о-пліч.

Але коли все готово, як перевести в док 50 метровий блок масою 400 тонн? З цим завданням справляються спеціальні транспортери, схожі на героїв фантастичного фільму. Вони — відмінне рішення проблеми перевезення блоків всередині доків. Єдиний метод складання блоків можливий лише при поєднанні точних вимірювань, проектування за допомогою комп’ютера, віртуального виробництва і найбільшого крана у світі. При висоті 120 метрів ширині в 150 метрів він здатний піднімати вантажі вагою до 600 тонн. Кран настільки великий, що тільки букви на ньому розміром з автобус. Його завдання — підйом зібраних блоків і установка точно на місце для будь-якого з кораблів, що будуються в доці. Щоб дістатися до них кран використовує рейки довжиною 300 метрів.

Отже, блок готовий до установки на місце. Однак зараз потрібно визначити, чи всі частини віртуального корабля зроблені досить точно, чи складуться вони воєдино, не залишивши зазорів. Для вимірювання положення і розмірів готових блоків застосовують тривимірне обладнання. Воно засікає координати по осях xyz, визначаючи положення мішеней, розміщених на блоці. Ці координати заносяться в комп’ютер і порівнюються з віртуальною картою. Якщо в конструкції є хоч найменша помилка у вимірі, вона повинна бути виправлена ​​і блок повинен бути встановлений правильно, навіть якщо мова йде про міліметри. Зазори між блоками закладаються зварювальники. Щоб з’ясувати, чи дійсно судно водонепроникне, доведеться чекати спуску на воду. На збірку 85 блоків йде 3 роки, тільки тоді судно отримає назву, буде спущено на воду і відправитися в плавання.

При підготовці статті були використані матеріали сайту компанії Good Logistics.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here