Ukrglamour — Особливості вишиванок в областях України

0
14

Особливості вишиванок в різних областях України
На сьогоднішній день відомо більше ста технік вишивки, крім особливостей накладення стібка, українські вишиванки розрізняються колірною гамою і візерунками. Для кожної області властива своя манера вишивання, ті, хто цікавляться українськими орнаментами, можуть відразу впізнати, з якої частини України та чи інша вишиванка.

Полісся
На Поліссі орнамент відрізняється геометричністью і строгістю. В основному це прості геометричні фігури вишиті червоними нитками.

Полтавські
У Полтаві сорочки традиційно прикрашають тільки нитками білого кольору. А ось використовувати червоні або сірі нитки не дозволялося.

На півдні України орнамент вишитий хрестиком. Тут дуже велика кольорова палітра, немає переваги одного кольору.

На західній України
У Волинській області переважають вишивка червоною ниткою на лляній тканині, найчастіше тут можна зустріти прості геометричні фігури, а в північній частині — квіти або ягоди.

У Тернопільській області використовують червону або чорну нитку.

Карпатський регіон помітно виділяється серед інших великою кількістю візерунків і технік. Тут простежується нанесення малюнків в різних геометричних фігур і квітів. Причому в кожному окремому селі існують свої особливості. Тому карпатські вироби славляться своїм різноманіттям.

Закарпатським областям властива червоно-чорна гамма, а серед орнаменту найбільш популярна вишивка у вигляді зигзага.

Як доглядати за вишиванками?
Після покупки вишиванки перед власником виробу виникає питання: «Як прати таку делікатну річ, не пошкодивши її?»

Прати вишиванку необхідно вручну в теплій мильній воді, температура якої не перевищує 40 градусів. Відмовтеся від відбілюючих засобів, вони головні «вороги» вишитого орнаменту. Полоскати річ краще в теплій воді і сильно не вичавлювати. Сушити і гладити виріб необхідно з виворітного боку, попередньо прикривши марлею. Однак кожен тип тканини вимагає свого відходу.

Лляна
Це натуральна тканина, вона демонструє відмінні характеристики: приємна до тіла, не спекотна, а прання не викликає ускладнень. Тканина навіть після десятого прання річ не втратить товарний вигляд. Температура води не повинна перевищувати 40 градусів, льон спокійно переносить прання у пральній машині. Використовувати можна звичайний порошок без додавання відбілюючих речовин. Якщо вишиванка з ручною вишивкою, в такому випадку підходить тільки ручне прання. Сушити такий виріб потрібно в розправленому вигляді, а гладити з використанням праски із зволожувачем.

Бавовна
Бавовна також натуральний матеріал, з його недоліків можна відзначити тривалий процес висихання і незначну усадку, в іншому він невибагливий і годиться для машинного прання. Для прання білої бавовни потрібні спеціальні порошки — це можуть бути м’які миючі засоби. Перед прасуванням добре розігрійте праску і не забувайте використовувати зволожувач.

Дотримуючись простих правил, можна на тривалий час зберегти яскраві фарби етнічних орнаментів на вишиванці.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here