Як правильно і швидко очистити автомобіль від льоду і снігу

0
17

З настанням зими у власників транспортних засобів додається проблем. Серед головних – якісне та безпечне очищення поверхні авто від снігу та льоду. Щоб вирішити цю ситуацію, не потрібно поспішати – важливо не тільки очистити машину, але й зберегти її цілісність.

Як правильно очистити авто від льоду та снігу

Очищаючи машину, врахувати, що його потрібно ретельно прибрати з усіх елементів авто. Не достатньо буде прибрати його тільки з лобового скла, щоб водію можна було слідкувати за дорогою. Таке відношення до ситуації призведе до того, що під час руху сніг буде зсуватися з даху та обмежуватиме видимість дороги, може стати причиною ДТП. Якщо погода буде вітряною, сніг може стати причиною обмеженої видимості і для інших учасників дорожнього руху.

Щоб очищення пройшло швидко та було ефективним, зробити його варто в такій послідовності.

  • Якщо є можливість, спочатку ретельно прибрати сніг з водійських дверцят. Зробити це так, щоб опади не потрапили в салон. Якщо вдалось відкрити салон, ввімкнути обігрів. За наявності часу краще почекати, поки сніг та лід підтануть та без зайвих зусиль, без ризику пошкодити скло все прибрати.
  • Далі зайнятися очищенням даху авто (змітати сніг краще в сторону, а не на лобове скло, щоб в подальшому не додавати собі роботи). Після цього перейти на прибирання бічного скла, капоту та багажного відділення.
  • Прибрати сніговий покрив з лобового скла (починати змітати краще з нижньої частини, а не з верхньої). Щітка чи інший матеріал для прибирання не повинен мати абразивних ділянок, щоб не пошкодити поверхню. Щоб мінімізувати псування скла та його намерзання, можна потурбуватися про наявність спеціального покриття. Воно буде актуальним не тільки в зимовий період, але й в дощову погоду – стане захистом від затікання води. Користуючись ним, важливо не тільки правильно його розмістити, але й надійно зафіксувати. На такий елемент потрібно витратити кошти, але експлуатувати його можна не один сезон.
  • Прибрати сніг з ліхтарів та фар та переконатись в тому, що при включенні світлі буде достатня видимість дороги, а елементи повноцінно функціонуватимуть.
  • Обережно розчистити ділянку, де розміщені повітрозабірники (між лобовим склом та капотом). Слідкувати за тим, щоб вони не забились снігом.
  • Перевірити, чи не забиті сніговим покривом форсунки омивача, вихлопна труба. Це може перешкоджати його повноцінній роботі, становити небезпеку для життя та здоров’я водія та пасажирів.

Якщо потрібно прибрати сніг з авто, краще скористатись щіткою, а не шкребком. Це дозволить не тільки ефективно провести очищення, а й збереже цілою та неушкодженою лакофарбову поверхню. Якщо найближчим часом не планується експлуатація транспортного засобу, але його вже достатньо засипало снігом – варто прибрати його, доки він не перетворився на льодову кірку та не спровокував ще більші проблеми.

Щоб подібна проблема не застала зненацька, заздалегідь потурбуватися про наявність основних засобів для очищення авто в зимовий період. Це може бути чохол або тент для мінімізації накопичення снігового покриву та його примерзання, спеціальний розморожувач скла, скребок-щітка. Досвідчені автовласники запевняють, що такий комплект буде актуальним для всіх, навіть для тих, у кого авто постійно стоїть в гаражі.

Одним з обов’язкових аксесуарів для прибирання снігу є лопата. Бажано обирати спеціальний варіант з телескопічною ручкою, яким і користуватися зручно, і місця при зберіганні вона займає мало. Оптимальну модель можна підібрати в магазині https://shopforcars.in.ua/lopaty-dlia-sneha-taktycheskye-sapernye/. Більшість варіантів таких лопат виготовлені з високоякісного поліпропілену, для якого характерна підвищена міцність, привабливий дизайн та довговічність. Користуватися нею просто – можна очистити не тільки доріжку на подвір’ї, але й ділянку біля авто, колеса. Тактична снігоприбиральна лопата буде незамінною для тих, хто шукає компактний, практичний та функціональний інструмент для прибирання снігу. З нею навіть найбільші снігові затори не будуть проблемою.

Очищення скла від льоду та снігу: чого робити не можна

Для очищення скла від льоду та снігу підійдуть далеко не всі способи. Щоб залишити на відповідному рівні функціональність та зовнішній вигляд транспортного засобу, варто звернути увагу й на методи очищення авто від снігу та льоду, які не варто застосовувати.

  • Не використовувати для очищення окріп. При низькому температурному режимі ним категорично заборонено поливати, як скло авто, так і кузов. Результатом може стати не тільки поява корозії металу, але й швидка деформація поверхні – поява тріщин. Якщо перепад температур буде надто великим, скло взагалі може розсипатися.
  • Використовуючи спеціальні інструменти для змітання снігу, не надавлювати сильно на поверхню. Це спровокує розтріскування скла або появу подряпин.
  • Для зняття льодяної кірки не рекомендовано використовувати підручні засоби – краще заздалегідь придбати спеціальні аксесуари для очищення.
  • Деякі автовласники для збереження цілісності транспортного засобу та швидкого прибирання снігу використовують ковдру, покриваючи нею скло. Такий спосіб сьогодні застосовуються рідко, але він має право на існування. При цьому варто враховувати, що при низькій температурі існує великий ризик примерзання і самої ковдри до скла.

Щоб знизити ризик намерзання снігу чи льоду, варто скористатися й профілактичними заходами. Так, перед тим, як поставити авто на стоянку, повноцінно охолодити його, добре провітрити салон та за 10-15 хв до того, як вимкнути мотор не користуватися обігрівом. Такі дії мінімізують ризик підвищеної вологості та утворення конденсату, який може замерзнути.

В таких ситуаціях важливо проявити свою терплячість та не починати експлуатувати транспортний засіб, не прибравши повноцінно сніг та льодову кірку. Краще завчасно вийти на вулицю та якісно очистити авто, ніж витрачати час та кошти на його ремонт.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here