Для чого онлайн-школі потрібна публічна оферта?

0
19

Щороку українському IT-ринку не вистачає 50 000 IT-спеціалістів. В серпні 2022 року Міністерство цифрової трансформації відкрило набір на безкоштовне онлайн навчання. На 1000 місць було подано 100 000 заяв. Це означає, що ринок онлайн IT-освіти буде розвиватися, оскільки існує попит.  Окрім того, що фаундерам доведеться наймати методистів та лекторів, розробляти програму та просувати бренд школи, виникають також і юридичні питання. Одне з них — розробка договору публічної оферти, котрий обов’язково повинен бути на сайті. Відтак,  IT-юристи Stalirov&Co розповіли що таке договір публічної оферти та для чого він потрібен онлайн-школам.

Договір публічної оферти — це документ, який підтверджує доходи для податкових органів та встановлює правила для користувачів. Крім цього, без опублікування такого договору, ви не зможете підключити платіжну систему.

Що повинно бути в публічній оферті онлайн-школи?

Розглянемо кожен розділ документа детально.

Власник продукту

В першу чергу юристи визначають, хто є власником онлайн-школи та отримує дохід від монетизації. Це може бути фізична особа-підприємець або юридична особа.

Предмет договору

В цьому розділі школа описує які послуги надає. Наприклад, IT-юристи Stalirov&Co готували публічну оферту для Para School і в розділі про предмет описали які онлайн-курси доступні учням, їх тривалість, види пакетів та перелік послуг.

Порядок надання послуг

Para School проводить лекції за допомогою Інтернету, з використанням сервісів голосового та відеозв’язку. Тут же юристи описали протягом якого часу у студентів буде доступ до матеріалів курсів. Онлайн-курси складаються з записаних лекцій або проводяться в режимі реального часу. Записи лекцій доступні протягом 6 місяців з моменту отримання доступу до послуг: 3 місяці, доки триває курс + 3 місяці після завершення.

Оплата курсів та повернення коштів

В публічній оферті Para School відразу зафіксований прайс. Оплата здійснюється у вигляді передоплати за допомогою платіжної системи “Wayforpay” або шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок ФОП.

Важливо додати застереження, що оплата проводиться згідно з умовами платіжної системи, і вартість послуг не включає їх комісій.

Оплата за навчання повертається, якщо студент протягом 14 календарних днів з моменту оплати, звернувся до школи з письмовою заявою про повернення сплачених коштів. Це правило встановлено законодавством про захист прав споживачів, а отже, буде обов’язковим для всіх онлайн-шкіл.

Важливо вказати, що кошти повертаються з вирахуванням комісії платіжної системи та податків.

Також попередьте користувачів, що маєте право в будь-який момент змінити вартість послуг, оновивши інформацію на сайті або повідомивши через засоби комунікації.

Персональні дані

Щоб збирати інформацію про користувачів та проводити рекламні кампанії, потрібно виконати вимоги законодавства про обробку персональних даних. Тому окремий розділ публічної оферти повинен описувати:

  • які дані про користувачів сайту збирає школа?
  • яка мета збирання та обробки?
  • кому передається особиста інформація студентів та які сторонні сервіси використовує школа? Наприклад, Google ADS та Google Analytics, Facebook Pixel, Hotjar, Sendpulse, Jivosite, Ringostat.
  • які заходи безпеки застосовуються?
  • де та як довго зберігаються дані?

В окремому пункті напишіть про використання Cookie-файлів.

Процес збирання, обробки та зберігання особистих даних можна описати як в публічній оферті, так і в окремій політиці конфіденційності. Якщо ваш продукт орієнтований на користувачів з ЄС та США, то політика повинна бути написана відповідно до вимог GDPR та CCPA.

Авторські права

Щоб уникнути розповсюдження матеріалів курсів, в публічній оферті повинні бути пункти, котрі дозволяють їх використовувати лише в навчальних цілях. Вкрасти об’єкти інтелектуальної власності можуть і конкуренти. Приміром, у Para School на сайті унікальний стиль візуального контенту. Тому юристи додали в публічну оферту пункт наступного змісту: всі права на програмне забезпечення сайту, зокрема: елементи дизайну, назву, графічні зображення, ілюстрації, переклад, контент та описи, та інші об’єкти, а також складові частини сайту та їх елементи захищено відповідно до Закону України “Про авторське право і суміжні права”, Всесвітньої конвенції про авторське право, Бернської конвенції про охорону літературних та художніх творів, Паризької конвенції про охорону промислової власності, та належать власнику онлайн-школи.   

Дисклеймери

Останній крок — обмежити відповідальність школи там, де ситуацію контролювати на 100% неможливо. Наприклад, онлайн-школа не може гарантувати постійну новизну інформації та оновлювати навчальні матеріали. Також студент повинен розуміти, що доступ до сайту та послуг іноді може обмежуватися у зв’язку з технічними помилками програмного забезпечення, відмовою серверів або мереж.

Автор: Валерій Сталіров, CEO компанії IT-юристів Stalirov&Co

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here