Як підготувати туї в саду до зими?

0
896
thuja branch with tiny cones on white background

Правильна підготовка туї до зимівлі – запорука краси та здоров’я рослини. Вічнозелена красуня потребує особливої уваги перед настанням холодів. Зима несе багато ризиків для рослини, тому для їх уникнення потрібно восени провести ряд заходів, спрямованих на збереження туї взимку.

Проблеми, які виникають під час зимівлі

Туя досить морозостійка рослина, однак при особливо суворих зимах може підмерзати. Особливо вразливі до низьких температур молоді та недавно посаджені туї. Окрім цього взимку існують інші ризики:

  1. Коріння теж може підмерзати, якщо земля навколо стовбура не була правильно підготовлена.

  2. Молоді та ще не досить міцні рослини може пошкодити сильний вітер.

  3. Під час сильних снігопадів крона туї деформується, сніг може зламати окремі гілки. Такі фактори сильно впливають на декоративний вигляд рослини.

  4. Засипана снігом туя може частково випрівати.

  5. Під час відлиги та з настанням весни сонце може залишати на кроні опіки, які завдають значної шкоди рослині.

Основні правила для збереження туї взимку

Для того, щоб ця цінна декоративна рослина після зими залишалась такою ж красивою та здоровою, потрібно слідувати певним правилам підготовки туї до холодів, які підготували експерти Твоя Туя.

Утеплення коренів

Оскільки при мінусових температурах земля промерзає, корені туї потребують захисту. Для цього землю навколо стовбура мульчують природніми матеріалами: соломою, опалим листям, торфом, тирсою. Шар має бути досить товстий – 5 см. Деякі садівники рекомендують накривати органіку ялинковими гілками, так захист буде більш надійним.

Як та коли вкрити тую?

Укриття на зиму потребують переважно молоді рослини, вони досить вразливі до впливу низьких температур. Дорослі туї частіше всього не вкривають, однак вони можуть постраждати від сонячних опіків. Тому для надійного захисту тую все ж краще вкрити.

Для цього вибирають матеріал, який добре пропускає повітря. Агроволокно для укриття можна використовувати лише тоді, якщо зими у вашому регіоні суворі, без відлиг. Тоді рослина не випріє під таким матеріалом. У регіонах з помірним кліматом, коли низькі температури час від часу змінюються на плюсові, варто використовувати мішковину.

Вкривають туї лише після настання стабільного похолодання — приблизно з середини до кінця осені. Це залежить від клімату в конкретному регіоні. Тую обгортають матеріалом і закріпляють не дуже щільно за допомогою мотузки.

Створення надійного каркасу – навіщо?

Каркас оберігає рослину від снігу та вітру. Завдяки пірамідальній формі конструкції сніг, потрапляючи на її верхівку, скочується донизу та не завдає рослині шкоди. Створення каркасу – необов ‘язкова процедура, однак для молодих рослин така захисна конструкція буде дуже корисною. Коренева система у них ще недостатньо розвинена, а стовбур ніжний і легко ламається при сильних поривах вітру.

Готовий каркас можна придбати в садовому магазині або при бажанні виготовити самостійно з дерева. Зверху на конструкцію одягають чохол у вигляді конуса. Другий спосіб надійно закріпити молоду тую – підв’язати її до дерев’яного стовпця.

Як відновити тую після зими?

Весною, після настання стабільного потепління укриття знімають. При цьому дуже важливо не спішити, адже перше весняне проміння може зашкодити рослині. Суху та пошкоджену хвою потрібно струсити. Потім провести підживлення та обробити тую стимулятором росту. У випадку пошкодження хвої, рослину обробляють фунгіцидами, підживлюють та хоча б один раз в тиждень оприскують звичайною водою із шлангу.

Туя – невибаглива рослина, проте перед зимівлею для збереження декоративних якостей та здорового вигляду рослину потрібно захищати від несприятливих факторів. Тоді вона буде багато років прикрашати сад та тішити своєю красою.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here