Час міняти гальмівні диски: інтервали замін та ознаки зносу

0
24

Незалежно від особливостей конструкції, бренду виробника та моделі авто, на які ставлять гальмівні диски, ці елементи транспортного засобу потребують періодичної заміни. Наприклад, штатні передні гальмівні диски Ланос рідко ходять понад 35 тис. км. Аналоги зі спортивних лінійок від сторонніх виробників зазвичай служать 50 тис. км. Про сильне зношування гальмівних дисків вказує ряд речей, про які эксперти Автопро розкажуть далі.

 

Частина єдиної системи

Диски є невідокремною частиною гальмівної системи, що також включає колодки, супорти, циліндри двох типів, трубопроводи, регулятори тиску, привід та, опціонально, підсилювач. Диски завжди варто розглядати в парі з гальмівними колодками, які зношуються швидше за перші та є розхідниками. Якщо колодки не стираються, то вони, найімовірніше, є занадто жорсткими та стирають диск. У міру його зношування водій зіткнеться з наступним:

  • Биття та вібрації гальмівної педалі  при натисканні:
  • Поява металевого скрипу та свистів, що змінюють тональність залежно від швидкості авто та інтенсивності гальмування;
  • Відчутні ривки навіть при поступовому скиданні швидкості;
  • Поява сильних вібрацій на кермі.

Зазначені ознаки можуть свідчити як про знос гальмівних дисків, так і про вироблення колодок або необхідність обслуговування супортів. Як правило, на критичний зношування дисків вказує гальмування ривками. Найбільш правильним рішенням буде вимір товщини дисків. Як приклад візьмемо 1,5-літровий Daewoo Lanos. Він оснащується 20-міліметровими гальмівними дисками. Виробник дисків чітко визначає мінімальну товщину: 17 мм. Товщину варто вимірювати штангенциркулем, у найгіршому випадку лінійкою. Мінімальна товщина дисків вказується в мануалах, описах запчастини, а також вибивається на обіду вироба. Приклад: Min. TH. 4 мм. По факту це загальний зношування, тому якщо з внутрішньої або зовнішньої площини диска зійде 1,5-2,0 мм металу сам диск вже можна буде міняти.

Швидкість зносу гальмівних дисків залежить від таких факторів: тип трансмісії (повільніше на МКП, швидше на АКП), клас зносостійкості диска, маса авто, стиль водіння, умови експлуатації (дорога, передмістя), наявність ABS, справність суміжних елементів гальмівної системи. За наявності проблем з колодками та направляючими супортами диски зношуються швидше. Перевіряти гальмівні диски варто кожних 30 тис. км.

 

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here