ФОП в IT: податки та стратегії оптимізації для максимальної вигоди

0
3

Реєструючи власний бізнес, ФОП повинен одразу вибрати систему оподаткування. За замовчуванням в заяві може бути проставлена загальна система, яку протягом 10 днів дозволено змінити на спрощену. Також за бажання ФОП може відразу вибрати одну з груп єдиного податку.

Вибір загальної системи для ІТ-ФОП

Це найпростіший варіант, який гарантує повну свободу підприємцю. На відміну від «спрощенців», які в обмін на надані переваги повинні дотримуватися певних правил і норм, для «загальносистемників» обмежень не встановлено.

ФОП ІТ податки на загальній системі сплачує за наступною схемою:

  • Всі обчислення зборів здійснюються з суми «чистого» доходу – за мінусом підтверджених відповідно до ПКУ витрат.
  • Види зборів: 18% від отриманого доходу, 1.5% ВЗ, 22% від суми мінімальної зарплати єдиного соцвнеску, інші види (акцизний податок, туристичний та ін.).
  • Податки сплачуються в різні терміни – за цим потрібно слідкувати.
  • Раз на рік формується декларація для ДПС.

Способи оптимізації податків

Методів оптимізації податків та звітності у ФОП ІТ не так уже й багато. Основний з них – це вибір спрощеної системи сплати зборів у ДПС та подання звітності, яка за умови дотримання всіх правил може дати змогу суттєво зекономити кошти та вигідно здійснювати нарахування. По суті, «спрощенці» подають лише декларацію раз на рік або квартал.

Крім того, податкова оптимізація в ІТ-сфері часто передбачає допомогу фахівців для правильного оформлення:

  1. Виводу коштів від ЗЕД-діяльності для можливості їх оподаткувати за спрощеною системою (для платників ЄП).
  2. Оподаткування роялті, дивідендів, інших видів отриманих платежів.
  3. Певних операцій для уникнення примусу сплачувати ПДВ (за умови, що цей вид податку сплачувати не потрібно).
  4. Найманих працівників під час прийому на роботу.
  5. Всієї діяльності ФОПа – адже підприємці часто не дотримуються встановлених норм і вимог, наражаючи себе на ризики нарахування штрафів, оподаткування певних платежів за підвищеними ставками тощо.

Умови та особливості спрощеної системи для ІТ-спеціалістів

Спрощена система дає можливість вибрати одну з чотирьох груп платників, для кожної з яких встановлені свої правила. Для ІТ найкраще підходять 2 та 3 групи. Платники 2 групи сплачують єдиний податок у розмірі 10% чи 20% від суми мінімальної зарплати, стандартно ЄСВ (22% від МЗП). Звіт подається щорічно в ДПС.

Проте 2 група ЄП передбачає низку обмежень: річний ліміт доходу 5 921 400 грн. (на 2024 рік) і кількості найманих працівників (не більше 10). Є заборона на певні види діяльності, вибір контрагентів. Так, надавати послуги можна лише населенню, ФОП та юрособам на ЄП, зовнішньоекономічну діяльність вести заборонено).

ФОП 3 групи сплачують ЄП у розмірі 3% (якщо є ПДВ) або 5% (без ПДВ) від суми всього доходу (витрати не віднімаються) та ЄСВ за стандартною ставкою. Також є певні обмеження щодо напрямків роботи, але можна наймати будь-яку кількість робітників, співпрацювати зі всіма контрагентами (й іноземними замовниками у тому числі). Ліміт доходу дорівнює 8 285 700 грн. (станом на 2024 рік).

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here